Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Κατερίνα Γώγου (ταινίες που έπαιξε)


Παραγγελιά - (1980)


Όστρια(1984)


Στην Όστρια η Κατερίνα Γώγου τιμήθηκε με Κρατικό βραβείο ερμηνείας και σεναρίου(το οποίο μοιράστηκε με τον Α.Θωμόπουλο).
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αντρέας Θωμόπουλος,
Πρωταγωνιστούν:Θ.Μπαζάκα,Κ.Γώ­γου,Μ.Αρβανίτη,Κ.Αρζόγλου,Δ.Καμπερίδης,Γ­.Σαμπάνης και η Rebecca Pauly.


Οι έξι ήρωες της ταινίας του Ανδρέα Θωμόπουλου Όστρια-το τέλος του παιγνιδιού κρύβουν κάτω από μια επιφανειακά "τακτοποιημένη ζωή ένα ηφαίστειο επιθυμιών που περιμένει την αφορμή για να εκραγεί

Το βαρύ πεπόνι


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Το βαρύ πεπόνι
Σκηνοθεσία Παύλος Τάσιος
Σενάριο Παύλος Τάσιος
Πρωταγωνιστές Μίμης Χρυσομάλλης
Κατερίνα Γώγου
Αντώνης Αντωνίου
Λήδα Πρωτοψάλτη
Πρώτη προβολή 1977
Μουσική Γιώργος Παπαδάκης
Διάρκεια 87 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr


Το βαρύ πεπόνι είναι μια κοινωνική σάτιρα, που αναφέρεται στον οικονομικό μαρασμό της ελληνικής επαρχίας, την αστυφιλία και τη δυσκολία επιβίωσης στην Αθήνα για το μέσο εργαζόμενο που οδηγεί στη συγκρότηση συνδικάτων. Πέρα αυτών τονίζει την αναγκαιότητα κάθε πολίτης, γραμματιζούμενος ή μη, να συνειδητοποιήσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες που του αναλογούν και να προσαρμόζει ανάλογα τις φιλοδοξίες του. Η ταινία είχε ευρεία αποδοχή για τα δεδομένα της εποχής της και έκοψε 80.000 εισιτήρια. Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1977 πήρε 6 βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, γυναικείας ερμηνείας (Κατερίνα Γώγου), ανδρικής ερμηνείας (Μίμης Χρυσομάλλης, Αντώνης Αντωνίου) και το βραβείο κριτικών κινηματογράφου.

Υπόθεση
Ο Μίμης, ένας νεαρός επαρχιώτης καφετζής, μεταναστεύει στην Αθήνα, όταν η περιοχή του απαλλοτριώνεται από μια μεγάλη τουριστική επιχείριση, για να μην αναγκαστεί να δουλέψει ως γκαρσόν εκεί. Στην Αθήνα, με τη βοήθεια ενός φίλου του από το στρατό, του Αριστείδη, προσπαθεί να αγοράσει δική του επιχείρηση, όμως τα χρήματα από την αναγκαστική απαλλοτρίωση, είναι λίγα και η αγορά αναβάλλεται. Στο σπίτι του Αριστείδη μένει και η κουνιάδα του, η Τούλα, που εργάζεται ως ράφτρα για να βγάζει τα προς το ζην. Ο Μίμης τη ζητάει σε γάμο και σύντομα παντρεύονται. Τα έξοδα του σπιτιού αδυνατούν να καλυφθούν από το μεροκάματο της Τούλας, η οποία κατ' επανάληψη παροτρύνει τον άντρα της να βρει δουλειά. Ο Μίμης που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη νοοτροπία του υπαλλήλου, αν και πιάνει δουλειά ως γκαρσόν παραιτείται μετά από 3 μέρες αφότου έχει καυγαδίσει με τον προϊστάμενό του. Αυτό γίνεται αιτία για καβγά στο σπίτι που καταλήγει σε χωρισμό. Μέχρι να βγει το διαζύγιο, ο Μίμης αναλογίζεται τα όσα έχουν συμβεί και με τη βοήθεια ενός πρώην συναδέλφου του συνειδητοποιεί ότι πρέπει να προσαρμοστεί για να μην καταλήξει στο περιθώριο της κοινωνίας. Ξανασμίγει με τη γυναίκα του και βρίσκει πάλι δουλειά γκαρσόν, ενώ συμμετέχει και στις συνελεύσεις του συνδικάτου, προσπαθώντας να βοηθήσει τον κλάδο του.


Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
Σκηνοθεσία Ντίνος Κατσουρίδης
Σενάριο Ντίνος Κατσουρίδης,Ασημάκης Γιαλαμάς
Πρωταγωνιστές Θανάσης Βέγγος, Έφη Ροδίτη, Αντώνης Παπαδόπουλος, Καίτη Λαμπροπούλου, Κατερίνα Γώγου, Νικήτας Πλατής
Πρώτη προβολή 24 Σεπτεμβρίου 1971
Μουσική Μίμης Πλέσσας
Διάρκεια 85 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά
Σελίδα Cine.gr


Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; είναι ο τίτλος σατιρικής ταινίας του 1971 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Ντίνου Κατσουρίδη και πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου).
Υπόθεση
Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο της Κατοχής. Ο Θανάσης είναι ένας εργάτης εργοστασίου ο οποίος κοιτάει μόνο τη δουλειά του και το πώς θα εξοικονομήσει λίγο φαγητό. Αντίθετα, η αδελφή του, Φρόσω, βοηθάει όσο μπορεί την αντίσταση κατά των Γερμανών. Ο Θανάσης θα βρεθεί στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος τον ταβερνιάρη της γειτονιάς, Θόδωρο. Θα καταδικαστεί όμως ο ίδιος για ψευδορκία, σε είκοσι ημέρες φυλάκιση και θα βρεθεί στο ίδιο κελί με πατριώτες αντιστασιακούς. Ανάμεσά τους είναι και ο γνωστός Ιβάν. Όλοι μαζί αποφασίζουν και δραπετεύουν πλην του Θανάση, που μένει μόνος στο κελί. Όταν ο διοικητής ζητάει τον Ιβάν για ανάκριση, ο υπεύθυνος της φυλακής, έντρομος διαπιστώνει την απόδραση και στη θέση του Ιβάν παρουσιάζει τον Θανάση.
Τοποθεσία
Μέρος της ταινίας έχει γυριστεί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Νέου Φαλήρου.
Κατηγορίες:
Ταινίες του 1971
Ελληνικές ταινίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου